Doelstellingen uit de werkagenda, onze bijdrage
Gepubliceerd:
27 februari 2024
Leestijd:
4 minuten

Op deze pagina laten we zien hoe het Kennispunt MBO Passend Onderwijs bijdraagt aan de doelstellingen van de Werkagenda mbo 2023-2027. We zetten ons in voor een toegankelijker mbo voor studenten met een extra ondersteuningsbehoefte, zodat elke student de opleiding succesvol kan volgen en afronden. Als kennispunt ondersteunen we mbo-scholen om hun school toegankelijker en inclusiever te maken. We bieden kennis, servicedocumenten en praktijkvoorbeelden.
Hieronder vind je voorbeelden van wat ons kennispunt doet rond de prioriteiten en doelstellingen van de werkagenda:
PRIORITEIT 1 – HET BEVORDEREN VAN KANSENGELIJKHEID
Doelstelling 1.2 We vergroten de toegankelijkheid van het mbo voor studenten, met een ondersteuningsbehoefte. We maken het mbo inclusiever.
Het kennispunt is betrokken bij de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025. Deze verbeteragenda bevat vier actielijnen. Samen met andere partijen als het ministerie van OCW, JOBmbo, Ouders&Onderwijs en BVMBO nemen we deel aan twee werkgroepen die elk een actielijn uitvoeren:
Actielijn 1: het verbeteren van de intake van aspirant-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en betrokkenheid van ouders daarbij.
De werkgroep ontwikkelt een routekaart over het intakeproces voor vooropleidingen, mbo-scholen, aspirant-studenten en hun ouders/verzorgers.
Actielijn 2: het verbeteren van de kwaliteit van de ondersteuning door onderwijsteams.
De werkgroep ontwikkelt een handreiking voor studenten en onderwijsteams: waar hebben studenten recht op, wat staat hierover in de wet en hoe kunnen scholen dat invullen.
Zowel de routekaart als de handreiking worden in de eerste helft van 2024 gepubliceerd. Houd hiervoor onze website in de gaten.
Verder biedt onze website informatie over maatwerk in onderwijs (inclusief Beroepspraktijkvorming, BPV) en examinering.
Doelstelling 1.4 We versterken de beroepsgerichte route
Samen met het Steunpunt Passend Onderwijs PO-VO van de VO-raad faciliteren we gesprekken tussen mbo-scholen en het voortgezet onderwijs over de succesvolle overgang van pro/v(s)o naar mbo. Zie ook de checklist van het kennispunt en steunpunt en de handreiking van het steunpunt waar het kennispunt aan mee heeft gewerkt.
PRIORITEIT 2 – Het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt
Doelstelling 2.1 Meer studenten maken een weloverwogen keuze voor een opleiding richting een kansrijk beroep, passend bij hun interesses, talenten en capaciteiten. De opleiding biedt hen perspectief op een duurzame plek op de arbeidsmarkt en op bestaanszekerheid.
Bekijk het webinar over nieuwe wetgeving rond de intake in het mbo. In dit webinar van het kennispunt, Steunpunt Passend Onderwijs PO-VO van de VO-raad en Ouders&Onderwijs gaan we onder andere in op welke belemmeringen de student ervaart, welke aanpassingen mogelijk zijn, welke onmogelijkheden er zijn en welke opleidingen/beroepen passen bij de student.
Bekijk de handreiking over het vergroten van loopbaankansen voor studenten met een functiebeperking.
Doelstelling 2.2 Studenten in het mbo krijgen een kwalitatief goede stageplek of leerbaan die aansluit bij de opleiding en ontwikkelingsbehoefte van de student.
Via de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025 verbeteren we samen met andere partijen de BPV-begeleiding voor studenten met een extra ondersteuningsbehoefte. Bijvoorbeeld door studenten, scholen en leerbedrijven te informeren over de mogelijkheden. Bekijk hiervoor dit BPV-handboek met informatie, overzichten, tips en handreikingen. Het kennispunt heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het handboek.
Bekijk deze presentatie over passende BPV met uitleg over wet- en regelgeving en welke ruimte je hebt als school voor maatwerk tijdens de BPV.
PRIORITEIT 3 – Onderwijs voor de toekomst: kwaliteit, onderzoek en innovatie
Doelstelling 3.3 Alle medewerkers in het mbo, waaronder specifiek docenten en andere onderwijsgevenden, hebben voldoende mogelijkheden zich te ontwikkelen en professionaliseren.
Via de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025 pleiten we voor meer aandacht in lerarenopleidingen en pdg-trajecten voor het mbo in het algemeen en passend onderwijs in het bijzonder. Dit heeft de werkgroep die actielijn 2 van de verbeteragenda uitvoert (verbeteren van de kwaliteit van de ondersteuning door onderwijsteams) opgehaald bij gesprekken met mbo-scholen over hoe het ervoor staat met passend onderwijs: wat gaat goed, wat kan beter, waar moet de werkgroep op inzetten. De acht scholen waar we mee gesproken hebben gaven allen aan dat dit een belangrijk verbeterpunt is.
Kwaliteitsagenda’s scholen
In de Werkagenda mbo is ook opgenomen waar scholen zelf aan zet zijn. Mbo-scholen ontvangen voor de uitvoering van de werkagenda extra middelen via de lumpsum en vanuit de Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2024-2027. Om de middelen uit de Regeling kwaliteitsafspraken te ontvangen, maken scholen een kwaliteitsagenda. Deze moest voor 1 oktober 2023 worden ingediend. In de kwaliteitsagenda maken scholen een analyse en op basis van die analyse en in overleg met regionale stakeholders beschrijven de scholen waar ze de kwaliteitsmiddelen aan gaan besteden en welke resultaten ze willen bereiken. In de Regeling kwaliteitsafspraken zijn de vier actielijnen van de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025 een zogenaamde pas-toe-of-leg-uit-maatregel. Dat wil zeggen dat scholen in hun kwaliteitsagenda beschrijven wat hun inzet is op de vier actielijnen of op basis van de gemaakte analyse uitleggen waarom inzet op de actielijnen niet nodig is.
Via het Platform Passend Onderwijs van de MBO Raad halen we op wat de behoefte van scholen is wat betreft passend onderwijs en hun kwaliteitsagenda, zodat we daar met de activiteiten van het kennispunt op in kunnen spelen.
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025