Kamerbrief 2e voortgangsrapportage verbeteragenda passend onderwijs mbo (21 december 2023)
Gepubliceerd:
9 januari 2024
Leestijd:
8 minuten

Minister Dijkgraaf van OCW stuurde op 21 december 2023 de tweede voortgangsrapportage van de verbeteragenda passend middelbaar beroepsonderwijs 2020-2025 naar de Tweede Kamer. In de Kamerbrief reageert Dijkgraaf ook op de uitkomsten van de onlangs gepubliceerde Monitor passend onderwijs mbo. Daaruit blijkt dat passend onderwijs is geworteld in het mbo. Daarnaast zijn er verbeterpunten. Zo is de informatievoorziening voor studenten nog onvoldoende, ontbreekt het bij onderwijsteams nog vaak aan kennis en expertise en verdient de ondersteuning in de BPV onverminderd aandacht. De komende periode wil de minister daar samen met partners zoals de MBO Raad en mbo-scholen aan werken.
De verbeteragenda bestaat uit vier actielijnen. Het ministerie van OCW heeft ter uitvoering van de verbeteragenda per actielijn een werkgroep ingesteld met daarin landelijke partijen en mbo-professionals. In de Kamerbrief beschrijft de minister de stand van zaken per actielijn en de plannen voor de komende periode. Verderop lees je hier meer over.
Rol Platform Passend Onderwijs
De Kerngroep van het Platform neemt samen met de MBO Raad deel aan alle vier de werkgroepen. De verbeteragenda staat ook standaard op de agenda van de regiobijeenkomsten van het Platform.
Achtergrond verbeteragenda
De verbeteragenda is in het najaar van 2020 door het ministerie van OCW opgesteld na consultatie van onder andere MBO Raad, JOB, Ingrado en SBB. De agenda vloeit voort uit de eindevaluatie passend onderwijs die in mei 2020 werd gepubliceerd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 monitorde NRO, in opdracht van het ministerie van OCW, periodiek de in- en uitvoering van passend onderwijs. Volgens de eindevaluatie waren mbo-studenten meestal tevreden over de ondersteuning die zij krijgen. De eindevaluatie liet daarnaast verbeterpunten zien, deze zijn verwerkt tot actielijnen in de verbeteragenda.
Stand van zaken per actielijn
Actielijn 1: intake van aspirant-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en betrokkenheid van hun ouders
Uit de monitor passend onderwijs mbo blijkt dat nog steeds één op de drie studenten aangeeft informatie over extra ondersteuning te hebben gemist. Verder weet slechts de helft van de studenten met een ondersteuningsbehoefte bij wie zij terecht kunnen met vragen over de ondersteuning.
De helft van de scholen heeft actief beleid op het gebied van ouderbetrokkenheid. Er zijn echter scholen die nog weinig doen.
Resultaten
- Onder coördinatie van het kennispunt ontwikkelde de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 1 een Routekaart aanmeldproces.
- ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) ontwikkelde het Sleutelmomentenspel dat op middelbare scholen gespeeld kan worden om studenten te helpen bij hun studiekeuze. (Toekomstig) studenten ontdekken bijvoorbeeld waar ze goed in zijn en wat ze aan ondersteuning nodig hebben.
- ECIO en het kennispunt organiseerden in najaar 2023 een werksessie voor scholen waarin zij de informatie over passend onderwijs op de website van de eigen school onder de loep namen. Daarnaast ontwikkelde ECIO een checklist.
Acties komende periode
- Komende half jaar verspreiden van informatie uit de routekaart via onder meer sociale media, een interactief document voor studenten, ouders en docenten en het toevoegen van relevante informatie op KiesMBO.
- ECIO stelt samen met partners als de MBO Raad en JOBmbo een actieplan informatievoorziening op. Daarmee wil OCW met ECIO, het kennispunt en mbo-scholen extra stappen zetten om de informatie vanuit scholen over ondersteuning van (aankomende) studenten te verbeteren.
- ECIO en het kennispunt organiseren in 2024 nogmaals de werksessie over het verbeteren van de informatie over passend onderwijs op de website van de school.
Overige acties
- Afspraken over begeleiding van vso-leerlingen bij de overstap naar het mbo moeten onderdeel worden van de nieuwe regionale vsv-programma’s die naar verwachting ingaan per schooljaar 2025-2026. Vsv staat voor voortijdig schoolverlaten.
- Tweede kwartaal 2024: oplevering van een verkenning naar ouderbetrokkenheid in het mbo, in welke mate voorzien scholen in de behoeften van ouders als scholen meer zouden gaan inzetten op ouderbetrokkenheid.
Actielijn 2: kwaliteit van ondersteuning door onderwijsteams
Uit de monitor passend onderwijs mbo blijkt dat het volgens 55% van de bevraagde opleidingsmanagers lukt om de gevraagde ondersteuning te bieden binnen de opleiding. Dat betekent dat dat een flink aantal onderwijsteams niet of slechts ten dele lukt.
Slechts een derde van alle studenten met een ondersteuningsbehoefte gaf aan dat over de extra ondersteuning afspraken zijn gemaakt. Daarvan zijn maar bij een derde van de studenten afspraken ook schriftelijk vastgelegd.
Acties komende periode
- Het ministerie van OCW wil in gesprek met een aantal directies en bestuurders van mbo-scholen om van hen te horen waar wat hen betreft de knelpunten zitten en om inzicht te krijgen in de keuzes die bij scholen worden gemaakt bij het inrichten van passend onderwijs en het waarom achter die keuzes.
- Het ministerie van OCW laat onderzoek doen naar de toerusting en ondersteuning van docenten in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo op het gebied van passend onderwijs. De resultaten worden voor de zomer van 2024 verwacht en vervolgens meegenomen in het curriculumberaad van de lerarenopleidingen. Dat moet uiteindelijk bijdragen aan een betere begeleiding voor de student.
- Het ministerie van OCW gaat in gesprek met VELON (Vereniging Lerarenopleiders Nederland) om hen te betrekken bij de verbeteragenda. Bij een goede toerusting van aankomende en startende docenten spelen lerarenopleiders en aanbieders van PDG-trajecten namelijk een belangrijke rol. PDG staat voor pedagogisch-didactisch getuigschrift.
- Het kennispunt ontwikkelt samen met de partners uit de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 2 een handreiking voor iedereen in het mbo over passend onderwijs. Deze handreiking komt in de loop van 2024 beschikbaar en wordt actief onder de aandacht gebracht van de scholen, in het bijzonder bij de onderwijsteams en examencommissies.
Overige acties
- In 2025 wordt de invoering van het wetsvoorstel verbetering rechtsbescherming mbo-studenten geëvalueerd. Onderdeel van dit wetsvoorstel is de verplichting om extra ondersteuningsafspraken vanwege een handicap of chronische ziekte schriftelijk vast te leggen voorafgaand aan de inschrijving. In de evaluatie wordt bekeken of de wetswijziging leidt tot een groter aandeel studenten waarmee extra ondersteuningsafspraken schriftelijk worden vastgelegd.
Actielijn 3: samenwerking mbo-jeugdhulp-volwassenenzorg
De samenwerking tussen mbo-scholen, jeugdhulp, zorg en de volwassenen-GGZ moet beter, zo bleek uit de evaluatie passend onderwijs mbo (2020). Die situatie is onveranderd. De onlangs gepubliceerde monitor heeft geen nieuwe inzichten op dit punt opgeleverd. Wel is er de afgelopen periode veel inzet gepleegd vanuit de verbeteragenda op dit vlak.
Resultaten
- Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) ontwikkelde in opdracht van de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 3 het inspiratiedocument ‘Mbo-student centraal; Samenwerken voor een succesvolle en kansrijke toekomst’. Dit document geeft een overzicht van de vraagstukken waarmee studenten op de verschillende leefdomeinen te maken kunnen hebben en inzicht in welke professionals hierbij betrokken zijn.
Acties komende periode
- Komende half jaar verspreiden van informatie uit de routekaart via onder meer soci
- In het verlengde van het inspiratiedocument ondersteunen OCW en het NJi mbo-scholen en gemeenten die hun onderlinge samenwerking willen versterken.
- De komende periode werkt OCW met de MBO Raad, VNG en de NRTO een voorstel uit op basis waarvan gemeenten en mbo-scholen in de regio duurzame afspraken kunnen maken over welke ondersteuning door externe zorgpartijen wordt geleverd aan studenten binnen en buiten de school (afspraak uit de Werkagenda mbo).
- Afspraken over hulp in de school moeten onderdeel worden van de nieuwe regionale vsv-programma’s die naar verwachting ingaan per schooljaar 2025-2026. Vsv staat voor voortijdig schoolverlaten.
Actielijn 4: begeleiding bij BPV en eerste stappen op de arbeidsmarkt
Passend onderwijs in de BPV blijft een belangrijk vraagstuk voor veel mbo-scholen. Hoewel de bewustwording op dit thema de afgelopen jaren aanzienlijk is vergroot, is er in de uitvoering nog sprake van beperkte vooruitgang, aldus de monitor passend onderwijs mbo. De oorzaak hiervan lijkt vooral een gebrek aan capaciteit, kennis en expertise in het onderwijs en de leerbedrijven te zijn.
Resultaten
- In mei 2022 lanceerde de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 4 het BPV-handboek voor de begeleiding van mbo-studenten met extra ondersteuningsbehoefte tijdens een landelijke conferentie over passende BPV.
- In najaar 2022/voorjaar 2023 organiseerde de werkgroep zeven regionale conferenties om het handboek onder de aandacht te brengen en knelpunten en goede voorbeelden op te halen.
- In juni 2023 organiseerde de werkgroep een tweede landelijke conferentie over passende BPV waar onder meer de opbrengsten van de regionale bijeenkomsten werden gedeeld. De belangrijkste opbrengst is dat er grote behoefte is aan meer kennis en expertise over het begeleiden van studenten met een extra ondersteuningsbehoefte.
Acties komende periode
- Het ministerie van OCW ontwikkelt samen met partijen uit werkgroep 4 een opleiding ‘Begeleiding bij de BPV en de eerste stappen op de arbeidsmarkt’, als verdere uitwerking van het BPV-handboek. Dit sluit aan bij het Stagepact mbo waarin is afgesproken dat mbo-scholen hun stagebeleid en de uitvoering ervan verder professionaliseren, zodat stagebegeleiders onder meer begeleiding op maat kunnen bieden aan studenten met een extra ondersteuningsbehoefte.
Het ministerie van OCW verwacht dat scholen in hun kwaliteitsagenda ingaan op de uitwerking van het Stagepact mbo op hun school, inclusief het verbeteren van de begeleiding van stages voor studenten met een extra ondersteuningsbehoefte.
De MBO Raad zet via het nieuwe Kennispunt BPV in op een lerende aanpak om kennisuitwisseling tussen de BPV-begeleiders op scholen te bevorderen, handreikingen zoals het BPV-handboek te verspreiden en met het kennispunt een vraagbaak te zijn voor BPV-begeleiders.
Monitor
Het ministerie van OCW blijft de ontwikkelingen op het gebied van passend onderwijs monitoren: in 2025 wordt de tweede monitor passend onderwijs mbo opgeleverd. In de eerste monitor over 2022 zijn beleidsadviseurs passend onderwijs op centraal niveau en opleidingsmanagers bevraagd. In de tweede monitor gaan onderzoekers ook in gesprek met een aantal onderwijsteams om meer inzicht te krijgen in de precieze knelpunten waar de docent in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt.
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025