Verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025
Gepubliceerd:
2 mei 2024
Leestijd:
6 minuten

Het ministerie van OCW heeft in oktober 2020 de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025 gepubliceerd. Op deze pagina vind je meer informatie over de aanleiding en inhoud van de agenda, welke partijen betrokken zijn bij de uitvoering ervan en wat tot nu toe is bereikt. Ook vind je linkjes naar opgeleverde documenten.
Wat staat er in de verbeteragenda?
De verbeteragenda bestaat uit vier actielijnen over onderwerpen die mbo-scholen zelf het vaakst noemen als verbeterpunten:
- de intake van aspirant-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en betrokkenheid van hun ouders daarbij
- de kwaliteit van ondersteuning door onderwijsteams
- de samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en volwassenenzorg
- de begeleiding bij stages en eerste stappen op de arbeidsmarkt
Aanleiding
In mei 2020 publiceerde het NRO de eindevaluatie passend onderwijs. Deze evaluatie gaat vooral over het po en vo, toch zijn er een aantal conclusies te trekken over het mbo. Volgens de eindevaluatie zijn mbo-studenten meestal tevreden over de ondersteuning die zij krijgen. Er zijn echter ook verbeterpunten, zo laat de evaluatie zien. Deze verbeterpunten zijn als actielijnen opgenomen in de verbeteragenda.
Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 heeft het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) in opdracht van het ministerie van OCW de in- en uitvoering van passend onderwijs periodiek geëvalueerd. Dit heeft door de jaren heen ruim 70 onderzoeksrapporten opgeleverd over allerlei onderwerpen, zoals aandacht voor passend onderwijs in de media en in de politiek en specifieke metingen in het mbo. In mei 2020 publiceerde NRO de eindevaluatie.
Hoe is de verbeteragenda tot stand gekomen?
Het ministerie van OCW heeft de verbeteragenda opgesteld en heeft daar een groot aantal partijen bij betrokken: MBO Raad, JOBmbo, JongPIT, Ieder(in), Ouders en Onderwijs, AOB, BVMBO, SBB, VNG, Ingrado, VNO-NCW, MKB-Nederland en de ministeries van SZW en VWS.
De verbeteragenda staat in een brief die minister van Engelshoven (OCW) naar de Tweede Kamer stuurde. Naast de verbeteragenda bevat de brief een beleidsreactie op de eindevaluatie passend onderwijs van mei 2020.
Uitvoering verbeteragenda
Om de verbeteragenda uit te voeren heeft het ministerie van OCW per actielijn een werkgroep ingesteld met landelijke partijen en medewerkers van mbo-scholen.
Samenstelling werkgroepen
- Werkgroep actielijn 1 – intake van aspirant-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en betrokkenheid van hun ouders daarbij:
BVMBO, ECIO, Expertisepunt LOB, JOBmbo, Kennispunt MBO Passend Onderwijs, Kerngroep Platform Passend Onderwijs, MBO Raad, NJi, ministerie van OCW, Ouders en Onderwijs. - Werkgroep actielijn 2 – kwaliteit van ondersteuning door onderwijsteams:
BVMBO, ECIO, Ieder(in), Kennispunt MBO Passend Onderwijs, Kerngroep Platform Passend Onderwijs, MBO Raad, ministerie van OCW - Werkgroep actielijn 3 – samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en volwassenenzorg:
De Nederlandse GGZ, Gemeente Utrecht, Ieder(in), Ingrado, Jellinek, Jeugdzorg NL, Kerngroep Platform Passend Onderwijs, MBO Raad, mboRijnland, NJi, ministerie van OCW, Ouders en Onderwijs, Sociaal Werk NL, VNG, ministerie van VWS - Werkgroep actielijn 4 – begeleiding bij stages en eerste stappen op de arbeidsmarkt:
Albeda, Gilde Opleidingen, Ieder(in), Ingrado, JOBmbo, Kerngroep Platform Passend Onderwijs, Landstede, MBO Raad, ministerie van OCW, Rijn IJssel, SBB
Bereikte resultaten
Actielijn 1: intake van aspirant-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en betrokkenheid van hun ouders daarbij
- Onder coördinatie van het kennispunt ontwikkelde de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 1 een Routekaart met tips voor intake passend onderwijs. Deze routekaart is bedoeld voor professionals zoals docenten, ondersteuners, beleidsmedewerkers maar ook voor studenten en ouders.
Actielijn 2: kwaliteit van ondersteuning door onderwijsteams
- Onder coördinatie van het kennispunt ontwikkelde de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 2 een Handreiking over passend onderwijs voor onderwijsteams. Deze handreiking gaat in op wet- en regelgeving, welke ruimte je als school daarbinnen hebt en hoe je die ruimte in kunt vullen. De handreiking is bedoeld voor onderwijsteams om met elkaar in gesprek te gaan: Hoe doen wij dat eigenlijk, willen we dat zo houden of kan het ook anders of beter?
- ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) ontwikkelde het Sleutelmomentenspel dat op middelbare scholen gespeeld kan worden om studenten te helpen bij hun studiekeuze. (Toekomstig) studenten ontdekken bijvoorbeeld waar ze goed in zijn en wat ze aan ondersteuning nodig hebben.
- ECIO ontwikkelde onder andere met het kennispunt een checklist voor scholen om de informatievoorziening over passend onderwijs op de website te verbeteren.
- Leden van de werkgroep hebben meegelezen met de onderzoeksopdracht naar wat docenten nodig hebben aan toerusting en ondersteuning om zoveel mogelijk passende ondersteuning in de klas te kunnen bieden. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. In april 2025 is het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees meer over het onderzoek en wat OCW met de uitkomsten gaat doen.
Actielijn 3: samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en volwassenenzorg
- Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) ontwikkelde in opdracht van de werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 3 het inspiratiedocument ‘Mbo-student centraal; Samenwerken voor een succesvolle en kansrijke toekomst’. Het document biedt een overzicht van vraagstukken waar studenten mee te maken kunnen hebben en inzicht in welke professionals vanuit school en het sociaal domein hierbij betrokken zijn. Ook zet het een aantal knelpunten in de bestuurlijke samenwerking op een rij en geven studenten aan wat zij belangrijk vinden. Twee uitgebreide praktijkvoorbeelden beschrijven hoe regio’s met een succesvolle samenwerking omgaan met deze knelpunten. Tot slot biedt het document een aantal handvatten voor het voeren van het gesprek in de regio over duurzame samenwerking in het belang van de mbo-student.
Actielijn 4: begeleiding bij stages en eerste stappen op de arbeidsmarkt
- De werkgroep die zich bezighoudt met actielijn 4 ontwikkelde het BPV-handboek voor de begeleiding van mbo-studenten met een extra ondersteuningsbehoefte.
- Het handboek is in 2022 gelanceerd op een landelijke conferentie over passende BPV, gevolgd door regionale conferenties.
- Tijdens deze conferenties bleek dat er naast het handboek behoefte was aan een leergang over BPV-begeleiding. Het Consortium Beroepsonderwijs gaat de leergang ontwikkelen en uitvoeren. De leergang is bedoeld voor BPV-docenten, -begeleiders en -coördinatoren. Werkgroep 4 ondersteunt en adviseert bij de ontwikkeling en uitvoering, onder andere in de communicatie en inhoudelijke uitwerking. De planning is dat de eerste leergang van start gaat in de tweede helft van 2025. Scholen worden o.a. via de nieuwsbrieven van het Kennispunt MBO BPV en andere nieuwsbrieven van de MBO Raad op de hoogte gehouden van de inschrijfmogelijkheden te zijner tijd.
Vervolg
Als er nieuwe producten te delen zijn, doen we dat op deze plek op onze website en berichten we daarover in onze nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025