
Handreiking Passend onderwijs in het mbo
- Publicaties
Hier vind je een overzicht van landelijke programma's en pilots die gaan over jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte. Ook opbrengsten van programma's en pilots die inmiddels zijn afgelopen vind je hier.
In 2016 en 2017 is het project “Van Opleiding naar Werk” uitgevoerd om bij een aantal mbo-instellingen na te gaan hoe de overgang van school naar werk in de praktijk vorm krijgt en hoe deze verbeterd kan worden.
In de verbeteragenda passend onderwijs mbo 2020-2025 werken verschillende partijen samen aan vier actielijnen om passend onderwijs verder te verbeteren. Lees hier over wat de actielijnen inhouden en wat tot nu toe is bereikt.
Minister Dijkgraaf van OCW stuurde op 21 december 2023 de tweede voortgangsrapportage van de verbeteragenda passend middelbaar beroepsonderwijs 2020-2025 naar de Tweede Kamer. In de Kamerbrief reageert Dijkgraaf ook op de uitkomsten van de onlangs gepubliceerde Monitor passend onderwijs mbo.
Het Koning Willem 1 College en Alfa-college gingen hen voor. De afgelopen periode ondertekenden nog meer mbo-instellingen de intentieverklaring VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Naast de werkagenda mbo werd op 14 februari 2023 het stagepact mbo getekend door het ministerie van SZW, het ministerie van OCW, MBO Raad en een groot aantal andere partijen. Een van de doelen van het pact is het uitbannen van stagediscriminatie.
14 februari 2023 tekenden het ministerie van OCW, MBO Raad en andere partijen de werkagenda mbo. Lees wat in de werkagenda staat over studenten met een extra ondersteuningsbehoefte en in het stagepact over het uitbannen van stagediscriminatie.
Misschien heb je ze al voorbij zien komen, de aankondigingen van de regionale conferenties over passende BPV. Bekijk hier het overzicht met data.
Op 25 november 2022 tekende het Alfa-college, als tweede mbo-instelling, de intentieverklaring VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. De ondertekening vond plaats tijdens het ECIO-congres: De Staat van Inclusief Onderwijs.
Het was ons een doorn in het oog dat studenten voor wie Nederlands niet de moedertaal is alleen een verklarend woordenboek mochten gebruiken. Terwijl in het voortgezet onderwijs een tweedelig woordenboek thuistaal/doeltaal-doeltaal/thuistaal is toegestaan.
13 oktober 2022 ondertekende het Koning Willem I College, als eerste mbo-instelling, de intentieverklaring VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. De ondertekening vond plaats tijdens het congres ‘De kracht van diversiteit’, waarmee Koning Willem I College bewustwording voor toegankelijkheid en inclusie kracht bij zette.
Het was ons een doorn in het oog dat studenten voor wie Nederlands niet de moedertaal is alleen een verklarend woordenboek mochten gebruiken. Terwijl in het voortgezet onderwijs een tweedelig woordenboek thuistaal/doeltaal-doeltaal/thuistaal is toegestaan.
Een aantal landelijke partijen, waaronder de MBO Raad, hebben een routekaart ontwikkeld die ingezet kan worden bij het ondersteunen van mbo-studenten met een ondersteuningsbehoefte tijdens de transitie naar werk.
Begin 2018 werd de motie Kwint/Özdil aangenomen. In deze motie wordt aandacht gevraagd voor de begeleiding van jongeren met een mbo-diploma niveau 1 en 2 bij hun start op de arbeidsmarkt. Inmiddels is de pilotperiode verstreken en heeft KBA Nijmegen een onderzoeksrapport over de opbrengsten van de pilots gepubliceerd.
Op 5 oktober stuurde minister van Engelshoven een beleidsreactie op de eindevaluatie passend onderwijs naar de Tweede Kamer met daarin een verbeteragenda "Passend middelbaar beroepsonderwijs 2020-2025".
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagpassendonderwijs © Copyright 2025