
Klachten, bezwaar en beroep
Verschil klacht, bezwaar en beroep
Een student kan een klacht indienen over gedragingen van (personen verbonden aan) de school. Bijvoorbeeld over hoe de student wordt bejegend.
Een student kan een bezwaar indienen als de student het niet eens is met een beslissing van de school. Er is dan sprake van een geschil. Denk hierbij aan toelatings- of verwijderingsbeslissingen of geschillen over de totstandkoming, wijziging en uitvoering van extra ondersteuningsafspraken.
Een student kan een beroep indienen bij de commissie van beroep voor de examens als de student het niet eens is met het bindend studieadvies. Of als de student het niet eens is met een beslissing van een examinator of examencommissie.
Toegankelijke faciliteit
Per 1 augustus 2023 dient een student de klacht, het bezwaar of het beroep in bij 'de toegankelijke faciliteit'. Elke school is verplicht deze toegankelijke faciliteit te hebben. Zodat studenten niet zelf hoeven uit te zoeken wat de juiste plek is. De toegankelijke faciliteit kan bijvoorbeeld een fysiek of digitaal loket zijn.
Vervolgens stuurt de toegankelijke faciliteit de klacht, het bezwaar of het beroep direct door naar de juiste commissie:
- Klachtencommissie: handelt klachten af.
- Geschillenadviescommissie: handelt bezwaren af.
- Commissie van beroep voor de examens: handelt beroepen af.
Het is mogelijk om één commissie de taken van de klachtencommissie en de geschillenadviescommissie uit te laten voeren als daarbij aan de regels wordt voldaan die voor beide commissies gelden.
Beroep
Na het doorlopen van de procedure bij de geschillenadviescommissie of bij de commissie van beroep voor de examens kan de student in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tot 1 augustus 2023 was dat de burgerlijke rechter. Dat was een grotere drempel voor studenten, omdat de legeskosten van een burgerlijke rechter hoger zijn.
In beroep gaan bij de Raad van State is niet mogelijk als de student niet tevreden is over de afhandeling van een klacht door de klachtencommissie.
Externe klachtenbehandeling
Een student met een klacht over passend onderwijs, die er met de school niet uitkomt, kan kosteloos een beroep doen op De Onderwijsconsulenten. Deze consulenten zijn door het hele land actief en bieden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor leerlingen en studenten van primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo. Op de site van de Onderwijsconsulenten kun je zien in welke situaties de onderwijsconsulent wel of niet een rol kan spelen.
Ook kan een student, die er met school niet uitkomt, de klacht voorleggen aan het College voor de rechten van de mens (CVRM). Voorheen was dit de Commissie Gelijke Behandeling. In Nederland is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte van kracht in het onderwijs. Dat betekent dat een school geen onderscheid mag maken tussen studenten met en zonder handicap of chronische ziekte bij de toegang tot het onderwijs, het aanbieden van onderwijs, het afnemen van toetsen en examens.
Meer informatie
- Een presentie van het ministerie van OCW.
- Een Q&A van de MBO Raad in afstemming met het ministerie van OCW. Zoek in de Q&A op ‘rechtsbescherming’.
Gerelateerde links:
Verbetering rechtsbescherming
mbo-studenten rechtsbescherming
Q&A van de MBO Raad in afstemming met het ministerie van OCW. Zoek in de Q&A op ‘rechtsbescherming’.
Gerelateerde inhoud
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025