Aandacht voor passend onderwijs in vervolg mbo-debat
Gepubliceerd:
17 november 2022
Leestijd:
3 minuten

Op 16 november 2022 vond het vervolg van het debat over het mbo plaats tussen de Vaste Kamercommissie van OCW en minister Dijkgraaf. Het eerste deel vond plaats op 9 november 2022. In dat deel vroeg het Kamerlid El Yassini (VVD) aandacht voor stagediscriminatie bij studenten met een beperking. In het tweede deel van het debat kwam passend onderwijs breder aan bod.
Intake van studenten met een ondersteuningsbehoefte
Net als Kamerlid Hagen (D’66) vindt de minister dat het hebben van een ondersteuningsbehoefte nooit een reden kan zijn om een student af te wijzen. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap/chronische ziekte zegt dat scholen doeltreffende aanpassingen moeten doorvoeren, behalve als deze een onevenredige belasting voor de school vormen. Dan mag de school de student wel afwijzen. De minister vervolgt dat deze studenten de aandacht moeten krijgen die ze verdienen en dat begint bij de intake. Waarbij de intake is bedoeld voor kennismaking en oriëntatie, niet om te selecteren. Het intakeproces is een van de pijlers van de verbeteragenda passend middelbaar beroepsonderwijs.
Kamerlid Bisschop (SGP) noemt het belang van ouderbetrokkenheid. De minister antwoordt dat Ouders & Onderwijs vanaf de start betrokken is geweest bij de pijler intake van de verbeteragenda.
Volgens Kamerlid Hagen hoeven ouders en de vooropleiding niet per se betrokken te zijn bij de intake. Studenten moeten dus zelf hun ondersteuningsbehoefte formuleren. Zij vraagt de minister om dit mee te nemen in de toekomstverkenning, waarop de minister positief antwoordt. Ook noemt de minister de monitor passend onderwijs die op dit moment loopt. Hij kan de Kamer daarover voor de zomer van 2023 rapporteren.
Volgens Kamerlid Hagen (D66) is bij behandeling van de Wet verbetering rechtsbescherming mbo-studenten gesteld dat studenten zelf met hun ondersteuningsvraag moeten komen (in de wet komt expliciet te staan dat scholen voorafgaand aan de inschrijving onderzoek moeten doen naar de ondersteuningsbehoeften van studenten (amendement Bisschop). Het initiatief hiervoor ligt dus bij de school. Vervolgens is het aan de student om aan te geven of er sprake is van een ondersteuningsbehoefte). Kamerlid Hagen verzoekt om in de toekomstverkenning mee te nemen of extra wetgeving nodig is. Hierop antwoordt de minister dat hij dit al eerder doet en wel in de analyse rond passend onderwijs, om vervolgens te bekijken wat mogelijk verder geregeld moet worden.
Overgang vso-mbo
Kamerlid Van der Plas (BBB) is van mening dat er onderzoek moet komen naar specifieke knelpunten voor studenten die overstappen van vso naar mbo. Waar lopen ze tegenaan, waar hebben ze behoefte aan, zijn er passende stages?
Dijkgraaf reageert dat dit onder passend onderwijs valt en al loopt. OCW houdt de vinger aan de pols en specifiek onderzoek hiernaar is niet nodig. Dijkgraaf noemt dat ook veel leerbedrijven aandacht hebben voor studenten met een ondersteuningsbehoefte en met hele bijzondere oplossingen komen. Aandacht voor vso-studenten die doorstromen naar het mbo komt in alle plannen terug, in de breedte gaat het om een grote groep studenten. Een derde deel van de mbo-studenten studeert met een extra ondersteuningsbehoefte.
Onderzoek stagediscriminatie bij studenten met een functiebeperking
Kamerlid Bouchallikh (GroenLinks) vraagt naar de stand van zaken van de motie Westerveld/Wassenberg waarin wordt gevraagd naar specifiek onderzoek naar stagediscriminatie bij studenten met een functiebeperking. Dijkgraaf geeft aan dat dit onderzoek voor de zomer van 2023 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025