Aandacht voor studenten met een extra ondersteuningsbehoefte in werkagenda mbo
Gepubliceerd:
22 februari 2023
Leestijd:
3 minuten

Werkagenda mbo
Naast het stagepact tekenden op 14 februari 2023 het ministerie van OCW, MBO Raad en andere partijen de werkagenda mbo. In de werkagenda mbo is onder andere aandacht voor studenten met een extra ondersteuningsbehoefte. De partijen uit de verbeteragenda zien de partijen dat studenten met een ondersteuningsbehoefte nog beter ondersteund kunnen worden om een mbo-diploma te kunnen behalen.
Drie prioriteiten
De werkagenda loopt van 2023 tot en met 2027 en richt zich op de volgende prioriteiten:
- het bevorderen van kansengelijkheid voor mbo-studenten;
- het verbeteren van de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt;
- het verbeteren van de kwaliteit van het mbo-onderwijs.
Bij deze prioriteiten zijn verschillende doelstellingen geformuleerd met daarbij acties om de doelstellingen te bereiken en welke partijen de actie uit gaan voeren en wanneer. Verder wordt genoemd welke zaken gevolgd gaan worden om te zien of de doelstelling bereikt is.
Vergroten toegankelijkheid mbo voor studenten met ondersteuningsbehoefte
Bij de prioriteit ‘bevorderen van kansengelijkheid van mbo-studenten’ is doelstelling 1.2: We verbeteren studentenwelzijn en versterken de (integrale) veiligheid op scholen en leerbedrijven. We vergroten de toegankelijkheid van het mbo voor studenten met een ondersteuningsbehoefte (tenzij dat een onevenredige belasting voor de school vormt, conform Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte). We maken het mbo inclusiever.
Als actie wordt de lopende verbeteragenda passend middelbaar beroepsonderwijs mbo 2020-2025 genoemd.
Een andere actie is dat MBO Raad, NRTO en VNG samen een voorstel uitwerken op basis waarvan gemeenten en mbo-scholen in de regio duurzame afspraken maken over welke ondersteuning door externe zorgpartijen wordt geleverd aan studenten binnen en
buiten de school.
Om te monitoren of doelstelling 1.2 wordt bereikt, wordt o.a. gevolgd wat het aandeel van de studenten met een ondersteuningsbehoefte is dat tevreden is over de begeleiding op school.
Prestaties ‘gelijke kansen groep’ studenten volgen
Bij doelstelling 1.4 ‘We versterken de beroepsgerichte route. Dit doen we door het faciliteren van vmbo, mbo en hbo-scholen om zorg te dragen voor een naadloze aansluiting wanneer studenten verwant doorstromen. We stimuleren in- en doorstroom in de beroepskolom, zodat iedereen de kans krijgt hun leerpotentieel optimaal te benutten. Het volgen van beroepsonderwijs is een positieve keuze. Er ontstaat maatschappelijke herwaardering voor het beroepsonderwijs.‘ worden de prestaties gevolgd van de ‘gelijke kansen groep’ studenten in de doorstroom vo-mbo-hbo op stelselniveau: de uitval van diegenen die willen doorstromen naar het hbo in het eerste jaar. De ‘gelijke kansen groep’ studenten is de groep studenten met minder sociaal, economisch en/of cultureel kapitaal, diversiteitskenmerken en mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Niet iedere studenten met deze kenmerken heeft extra hulp nodig. Het zijn factoren die de kans vergroten.
De werkagenda is ondertekend door het ministerie van Onderwijs, MBO Raad, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO), Beroepsvereniging Opleiders MBO (BVMBO), Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), VNO-NCW / MKB-Nederland, Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Relevante links:
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025