Terugblik webinar inclusief onderwijs binnen mbo en ho
Gepubliceerd:
5 juli 2021
Leestijd:
2 minuten

Wat verstaan we onder inclusief onderwijs in het mbo en hoger onderwijs? Door de hantering van verschillende definities en uitgangspunten, kunnen we niet spreken van één definitie. Tijdens het webinar op 24 juni 2021 stonden leren van elkaar en definiëring van inclusief onderwijs centraal. Zes gastsprekers pitchten ieder vijf minuten vanuit de eigen expertise, ervaring en perspectief over hun definitie en visie op inclusief onderwijs. De pitches zijn volledig opgenomen en online terug te kijken via de website van ECIO.
Het webinar werd georganiseerd door het Kennispunt MBO Passend Onderwijs, het Kennispunt Gelijke Kansen, Diversiteit en Inclusie en ECIO | Expertisecentrum inclusief onderwijs.
Dit is eNaomi van Stapele, antropoloog en lector ‘Inclusive Education’ aan De Haagse Hogeschool:
“Wie vanuit een meederheidsprincipe acteert, ziet niet waar men tekortschiet.”
Samia Boukhizzou, mbo-student en algemeen bestuurslid van JOBmbo:
“Als je discriminatie bespreekbaar wil maken, vraag dan niet of studenten zich welkom voelen, maar vraag of ze zich geaccepteerd voelen op school.”
Hein Broekkamp, senior raadsadviseur bij de Onderwijsraad:
“Wij zien drie ingrediënten voor inclusiever onderwijs: 1) ondersteuning en toerusting 2) gezamenlijk onderwijs 3) thuis en nabij onderwijs.”
Birgit Pfeifer, mbo-practor van het practoraat ‘Verschillen Waarderen’ bij de Federatie Christelijk mbo:
“Gelijkwaardige kansen is beter dan de term ‘gelijke kansen’. Kijk daarbij niet alleen naar groepen maar naar individuen.”
Sterre Mkatini, Diversity & Inclusion Officer bij TU Twente:
“Inclusief onderwijs draagt bij aan ons wereldwijde imago, het aantrekken van meer talent, tevredenheid van medewerkers en studenten, verhoogt innovatie- en onderzoeksinzichten en verbetert de kwaliteit van besluitvorming.”
Nora Harrachi, mbo-docent ROC Nijmegen:
“0-6 achterstand: mijn kleur, mijn accent, mijn religie, mijn afkomst, mijn sociale omgeving en mijn sociale economische achterstand. Je ziet wat ik ben, maar niet wie ik ben.”en paragraaf!
Relevante links:
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025