Update passend onderwijs en het wetsvoorstel verbetering rechtsbescherming mbo-studenten
Gepubliceerd:
21 december 2021
Leestijd:
3 minuten

Wat betekent het wetsvoorstel verbetering rechtsbescherming mbo-studenten voor passend onderwijs? En hoe kun je de wijzigingen, die het wetsvoorstel met zich meebrengen, implementeren? Het onderwerp leeft bij scholen merken we aan de vragen die binnenkomen. Goed dat zoveel mensen ons weten te vinden!
In dit nieuwsbericht zetten we op een rijtje:
1. Wat betekent het wetsvoorstel voor passend onderwijs?
2. Waar kun je meer informatie vinden?
3. Hoe ondersteunt het kennispunt de scholen bij de implementatie van het wetsvoorstel?
4. Welke ideeën hebben scholen over hoe ze het wetsvoorstel willen implementeren?
1. Wat betekent het wetsvoorstel voor passend onderwijs?
Met dit wetsvoorstel wordt de onderwijsovereenkomst (OOK) afgeschaft. Afspraken over extra ondersteuning moeten nog steeds schriftelijk worden vastgelegd (op papier of digitaal), niet meer als bijlage bij de OOK maar als zelfstandig document.
Aan de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) wordt een artikel toegevoegd (art. 8.1.3a) over afspraken m.b.t. extra ondersteuning. Dit artikel is van toepassing op zowel studenten als vavo-studenten. In dit document lees je meer over wat de wetswijziging betekent voor passend onderwijs: wat is de huidige situatie, wat komt er nieuw in de wet te staan en wat betekent de ingangsdatum van 1 augustus 2023 voor studenten die zich aanmelden voor cohort 2023-2024?
2. Waar kun je meer informatie vinden?
Terugkijken webinar passend onderwijs (11 april 2022)
Presentatie webinar passend onderwijs (11 april 2022)
Q&A (Questions & Answers): niet alleen passend onderwijs, ook rechtsbescherming en aanmelden & inschrijven
Terugkijken webinar rechtsbescherming (9 mei 2022)
Terugkijken webinar aanmelden & inschrijven (6 oktober 2022)
3. Hoe ondersteunt het kennispunt de scholen bij de implementatie van het wetsvoorstel?
In de wet wordt “het wat” beschreven. Hóe scholen dat doen is aan scholen zelf. Het kennispunt faciliteert scholen bij het uitwisselen over “het hoe”.
Alle deelnemers aan het webinar van april 2022 hebben een mail ontvangen om te inventariseren aan welk vervolg behoefte is. Dit heeft 26 reacties opgeleverd. Het merendeel van de respondenten heeft behoefte aan regionale uitwisseling. Dit gebeurt al in de vier regio’s van het Platform Passend Onderwijs.
Het kennispunt is aanwezig geweest bij de regiobijeenkomsten: zuid (30 november 2022), mid-west (6 december 2022) en noord-oost (14 december 2022) en heeft daar verdere toelichting gegeven over “het wat” maar ook over “het hoe” van het wetsvoorstel. Regio noord-west volgt nog op 20 februari 2023.
Op 11 januari 2023 is het kennispunt aanwezig bij een bijeenkomst van het Netwerk NEL BVE (Netwerk Expertisecentra Loopbaanbegeleiding).
In de Platform-regio’s is afgesproken ook in volgende bijeenkomsten te blijven uitwisselen over het wetsvoorstel, hoe gaan scholen om met de wijzigingen die het wetsvoorstel met zich meebrengt.
Benieuwd naar wat aan bod is geweest in de regiobijeenkomsten tot nu toe? Vraag dan intern na welke collega van jouw school hierbij aanwezig is.
4. Welke ideeën hebben scholen over hoe ze het wetsvoorstel willen implementeren?
De wet beschrijft het wat: dat je extra ondersteuningsafspraken schriftelijk vast moet leggen (op papier of digitaal) en deze minimaal jaarlijks moet evalueren. Het hóe is aan de scholen zelf. Dat geeft ruimte, maar brengt ook vragen met zich mee. In de regiobijeenkomsten van het Platform Passend Onderwijs en de bijeenkomsten van het Netwerk NEL BVE (Netwerk Expertisecentra Loopbaanbegeleiding) wisselen scholen met elkaar uit hoe ze omgaan met de wijzigingen die het wetsvoorstel met zich meebrengt. Het kennispunt is daarbij aanwezig om toelichting te geven, mee te denken en nieuwe vragen op te halen om voor te leggen aan het ministerie van OCW.
Lees de opbrengsten tot nu toe.
Gerelateerde artikelen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025