
Topsporters
Voor mbo-studenten kan het volgen van een opleiding en het beoefenen van topsport een lastige combinatie zijn. Om de internationale concurrentie aan te kunnen blijven gaan, moeten talentvolle sporters veel tijd investeren in trainingssessies en het meedoen aan (inter)nationale wedstrijden. De trainingsprogramma’s zijn intensief en de kans bestaat dat sportverenigingen of sportbonden trainingen plannen onder schooltijd. Dat is vaak niet goed te combineren met het reguliere programma van een klas. Talentvolle sporters zijn gebaat bij ondersteuning vanuit school, zoals een onderwijsprogramma op maat, zodat zij beter in staat zijn hun opleiding te combineren met topsport en hun talentontwikkeling optimaal tot zijn recht kan komen.
Handreiking maatwerk voor talentvolle sporters in het mbo
Het Netwerk topsportcoördinatoren van de MBO Raad heeft een handreiking gemaakt voor scholen over wat er mogelijk is aan ondersteuning van talentvolle sporters in het mbo en hoe je dat als school kunt organiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een onderwijsprogramma op maat en extra begeleiding vanuit school. De handreiking bevat een format voor een topsportovereenkomst waarin maatwerkafspraken tussen de student en de school kunnen worden vastgelegd. Het format kan ook gebruikt worden als bijlage bij de praktijkovereenkomst om maatwerkafspraken tijdens de BPV (Beroepspraktijkvorming) tussen de student, de school en het BPV-bedrijf vast te leggen.
Ondersteuning vanuit NOC*NSF
Daarnaast biedt NOC*NSF studenten met een topsportstatus verschillende financiële en materiële voorzieningen, zoals kostenvergoeding, vervoer en voedingssupplementen. Meer informatie staat op noc*nsf.nl.
Studiekeuze voor (aankomende) topsporters
NOC*NSF heeft met het Netwerk topsportcoördinatoren van de MBO Raad een stappenplan gemaakt voor studiekeuze in het mbo voor (aankomende) topsporters. Het stappenplan geeft tips aan (aankomende) topsporters bij de verschillende fases in het proces van het kiezen van een mbo-opleiding in combinatie met topsport.
Onderzoek
- Topsporters vallen op alle vier mbo-niveaus meer uit zonder diploma dan landelijk door het Ministerie van OCW als norm is gesteld.
- Bijna alle sporters volgen een opleiding via een ROC en een klein deel via een AOC, vakschool of voortgezet volwassenenonderwijs (vavo).
- Mannen vallen significant meer uit dan vrouwen.
- De meerderheid (96%) heeft een talentstatus en de minderheid (4%) een topsportstatus. De helft van alle sporters heeft een Belofte status. Er is geen verschil in studiesucces tussen de zes bestaande NOC*NSF-statussen.
Meest gestelde vragen over veilig en inclusief schoolklimaat
Loading...
Gerelateerde inhoud
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025