Curio-studenten vinden rust, ruimte en regelmaat op de Menmoerhoeve
Gepubliceerd:
2 oktober 2024
School:
Curio
Leestijd:
6 minuten

Op de Menmoerhoeve in Etten-Leur werken ‘kwetsbare’ Curio-studenten van de opleiding dierverzorging aan hun zelfvertrouwen, sociale skills en persoonlijke vaardigheden, om – met de nodige ‘winstmomenten’ in de pocket – nieuwe stappen te zetten richting een reguliere stage, vervolgopleiding of baan. Stagebegeleider Milou Hinssen, hoeve-eigenaar Marieke van Dijck en onderwijsmanager Danielle Bennenk vertellen over het geheim achter het succes.
Met zijn restaurant, camping, kinderboerderij, groene activiteiten en duurzame initiatieven heeft de Menmoerhoeve alles in huis voor een fijne vakantie of ontspannen dagje uit. Dat juist deze plek in het groen regionaal naam maakt als aanbieder van passende stages voor leerlingen en studenten met een extra ondersteuningsvraag, van Curio in het bijzonder, is eigenlijk niet meer dan logisch.
“Mijn man Pieter-Jan en ik werkten eerder samen met een VSO-school”, vertelt eigenaar Marieke van Dijck. “Toen al merkten we dat problemen steeds heftiger werden en de behoefte aan passende ondersteuning toenam. Omdat we graag iets wilden blijven betekenen voor jongeren in een kwetsbare positie, zeiden we meteen ‘ja’ toen vanuit Curio de vraag kwam om plaats te bieden aan hun studenten.”
Met ziel en zaligheid
Dat is nu zo’n vier jaar geleden, zegt Milou Hinssen die als stagebegeleider op de Menmoerhoeve jaarlijks tussen de 25 en 40 niveau 2 en 3-studenten – en een enkele vmbo-leerling – van de opleiding dierverzorging onder haar hoede neemt. “Alle Curio-jongeren zetten hier op een veilige manier stappen; in hun eigen tempo, ‘uit de drukte’, dus zonder stress. Ze werken vooral met dieren, maar als ze willen of het aankunnen ruimen we een plekje voor ze in bij de horeca of het groen. De Menmoerhoeve is groot, het aanbod divers; er kan écht heel veel.” Onderwijsmanager Danielle Bennenk, ook aangeschoven bij het gesprek, knikt. “Bijzonder aan de Menmoerhoeve is ook dat jongeren één vast aanspreekpunt hebben in de persoon van Milou die op haar beurt weer nauwe contacten onderhoudt met school. Het uitvalpercentage is hierdoor praktisch nul, ook omdat vaste medewerkers zich met ziel en zaligheid inzetten voor deze doelgroep. Echt fijn om te zien.”
Juiste snaar raken
Ook goed om te merken is dat de manier van werken op de Menmoerhoeve zijn vruchten afwerpt, merkt Milou. “Elke dag begin ik met een dagstart waar studenten met elkaar bespreken wat ze gaan doen, zelf hun leerdoelen stellen. Ook mogen ze een eigen activiteit uitkiezen, iets leuks voor zichzelf. Ze leren niet per se voor een vak, maar oefenen hun sociale en persoonlijke vaardigheden, zoals het functioneren in een groep of het voor zichzelf opkomen. Sommigen vinden het aanvankelijk eng om ‘goedemorgen’ te zeggen. Een jaar later voeren ze soms al een klein gesprekje. Dat is pure winst, een teken van groei. Jongeren die dreigen uit te vallen, stuur ik daarom ook nooit weg. Ik praat met ze, vraag naar wat ze motiveert om te komen, daag ze uit om hun problemen met me te bespreken. Ook zoek ik geregeld contact met school om te checken welk gedrag ze daar laten zien. Die extra info is vaak net de opening die ik nodig heb om de juiste snaar te raken. Ik kan niet alles voor ze oplossen, maar ze wel leren om zélf invloed te hebben op hoe ze zich voelen of gedragen. Soms is een half uurtje geitjes aaien al voldoende.”
Oog voor eigen mensen
Evenals Milou steken ook Marieke en haar man veel op van het bezig zijn met de jongeren in een kwetsbare positie. “Door onze samenwerking met Curio hebben we meer oog gekregen voor onze eigen mensen. Ook zij moeten zich veilig voelen, de ruimte krijgen om fouten te maken, zonder meteen bang te zijn voor de eventuele consequenties. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat medewerkers zien dat niet alles je zomaar vanzelf komt aanwaaien. Soms heb je dat extra zetje nodig om verder te komen.”
Dit ‘verder komen’ is ook iets waar Milou zich op richt. “Niveau 3 studenten vinden na hun stage soms een baan in de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid of gaan verder studeren, terwijl niveau 2 studenten doorstromen naar een reguliere stage of een niveau 3 opleiding. Lukt het niet, dan is er geen man overboord. Ze hebben een startkwalificatie én kunnen terugkijken op een periode waarin ze enorm veel hebben geleerd.” Danielle vult aan: “Sommige studenten stromen al na één jaar Menmoerhoeve door naar een reguliere stage. Soms moeten ze die afbreken, omdat het niet lukt. Dat is balen, een faalbeleving, maar omdat ze altijd weer terug kunnen naar hun oude stageplek voelt dat niet zo. Bovendien leren ze ervan.”
Brede regionale navolging
Het succes van de Menmoerhoeve vraagt om brede navolging in regio West-Brabant, al is het alleen al om nog meer jongeren met een extra ondersteuningsvraag gerichter te kunnen helpen. Milou: “Als ons project er niet was geweest, waren heel wat studenten uitgevallen. Bizar toch? Daarom kijken we of we vanuit Curio meer ondernemers aan ons kunnen binden. Aan animo geen gebrek.”
Danielle lacht bij het horen van deze woorden. “Nieuwe bedrijven zijn absoluut welkom, maar ik denk dat we dan ook een extra Milou nodig hebben, want alles staat of valt met die persoonlijke één-op-één begeleiding. Op een gegeven moment waren we een van onze studenten kwijt, ze kwam niet meer naar school. Eerder had ze stagegelopen op de Menmoerhoeve, dus vroegen we Milou of zij contact met haar wilde zoeken. Dat lukte, waarna de student haar studie weer oppakte. Dat is goud. Voor de opleiding, maar vooral voor de student zelf. Dit voorbeeld bewijst nog maar eens de meerwaarde van de goede samenwerking tussen school en leerbedrijf en daarmee van dit bijzondere project.”
Deel praktijkvoorbeelden!
Heb jij ook een interessant voorbeeld van passend onderwijs in jouw school? Laat het ons weten via tips@passendonderwijsmbo.nl. Het kan bijvoorbeeld gaan om een student met een op het eerst gezicht complexe ondersteuningsbehoefte die met de juiste ondersteuning het diploma heeft behaald. Wat hebben jullie daarvoor geregeld en met wie hebben jullie, de student, eventueel ouders/verzorgers of andere steunfiguren en andere partijen samengewerkt? Het kan ook gaan om (door)ontwikkelen van jullie visie en beleid maar ook om praktische handreikingen en tools voor onderwijsteams, formulieren die jullie gebruiken bij het kennismakingsgesprek en het vastleggen en evalueren van extra ondersteuningsafspraken of voorbeelden van professionalisering.
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025