Primeur: student doet examen Nederlandse Gebaren Taal als 2e MVT
Gepubliceerd:
13 juni 2024
School:
ROC van Amsterdam-Flevoland
Leestijd:
4 minuten

Voor het eerst in Nederland heeft een mbo-student een examen Nederlandse Gebaren Taal als tweede Moderne Vreemde Taal gedaan. Enzo Meester heeft een auditieve beperking en volgt bij het MBO College Centrum van het ROC van Amsterdam-Flevoland de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer niveau 3. Voor deze opleiding moet, naast Nederlands en beroepsgericht Engels, een tweede moderne vreemde taal worden afgerond.
In 2021 begon Enzo aan de opleiding Gastheer niveau 2. Al snel bleek dat het in de klas en de groep niet helemaal lekker liep. Zijn studieloopbaanbegeleider, Claudia Hilster, heeft hem toen geadviseerd om de opleiding op niveau 3 te volgen. Nadat Enzo aan deze opleiding was begonnen, werd het probleem van de 2e Moderne Vreemde Taal duidelijk. Enzo had nog nooit Frans gedaan en de aanpassingen van het Siméa-overzicht bleken hier niet in te voorzien. De inspanning die Enzo moest doen om dit onderdeel af te kunnen ronden, stond niet in verhouding met het belang ervan voor het diploma, vond Ron van den Berghe, beleidsmedewerker Kwaliteitszorg bij College Centrum en de docent Frans voor deze opleiding.
Samen met o.a. Marjolein Sanders (Expert Passend Onderwijs van het Loopbaan Expertisecentrum College Centrum) en andere partijen is de optie besproken om NGT (Nederlandse Gebaren Taal) als 2e Moderne Vreemde Taal in te zetten. Dit idee werd in eerste instantie afgewezen, omdat NGT de moedertaal is van Enzo.
Omdat er geen passend beleid was, is Ron van den Berghe opnieuw met iedereen in gesprek geweest: het Loopbaan Expertisecentrum (LEC), de juridische afdeling van het ROC van Amsterdam, het Expertisecentrum Passend Onderwijs (Expo), de begeleider van Enzo bij Stichting Viertaal en uiteindelijk met Nelleke Lafeber en Doride de Bruijn van de MBO Raad (Kennispunt MBO Onderwijs en Examinering en Kennispunt MBO Passend Onderwijs). De MBO Raad adviseerde toch als oplossing NGT als 2e Moderne Vreemde Taal in te zetten. Hoewel het logischer was geweest om Nederlands als 2e Moderne Vreemde Taal in te zetten, doet Enzo (met de nodige aanpassingen) de reguliere examens Nederlands.
Met het advies van de MBO Raad kreeg de school groen licht om NGT als 2e MVT in te zetten. NGT is sinds juli 2021 erkend als een officiële taal. Hiermee wordt voldaan aan de taaleisen van het kwalificatiedossier: Nederlands, Engels en een 2e moderne vreemde taal. Tevens is er meer sprake van een gelijkwaardige examinering tussen studenten.
Vervolgens moest het examen ook nog uitgevoerd en beoordeeld worden. Het vinden van het juiste exameninstrument en een deskundige assessor was ook nog een uitdaging. Het heeft alles bij elkaar anderhalf jaar geduurd, maar het is gelukt! “Omdat ikzelf al mijn hele leven slechthorend ben, raakte deze kwestie mij ook persoonlijk. Ik wilde er alles aan doen om dit op een goede manier op te lossen”, aldus Ron van den Berghe.
“Binnen onze opleidingen, maar ook binnen ons college vinden we inclusie en diversiteit ontzettend belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom ben ik erg blij met deze oplossing”, legt Peter Strijdonk , opleidingsmanager van deze opleiding, uit.
Ook Alies Oostenbrug van Stichting Viertaal en Marijke Scheffener, naast assessor ook docent NGT aan de UvA, zijn enthousiast over de ontwikkelingen: “Dit is geweldig, het is een belangrijke stap voor alle studenten in het mbo met een auditieve beperking.”
Enzo zelf vindt deze mogelijkheid ook geweldig: “Ik ben hier heel blij mee. Én ik vind het leuk dat mijn situatie wordt gebruikt om landelijk betere afspraken te maken”.
Verschillende mensen van Expo en Stichting Viertaal (en zelfs de externe assessor) nemen dit voorbeeld mee om op landelijk niveau afspraken te gaan maken over examinering voor studenten in het mbo met een auditieve beperking.
Voor meer informatie betreffende bovenstaand proces kun je contact opnemen met Ron van den Berghe, beleidsmedewerker Kwaliteitszorg bij College Centrum, r.vandenberghe@rocva.nl en/of Anouk Kamperman van het LEC.
Deel praktijkvoorbeelden!
Heb jij ook een interessant voorbeeld van passend onderwijs in jouw school? Laat het ons weten via tips@passendonderwijsmbo.nl. Het kan bijvoorbeeld gaan om een student met een op het eerst gezicht complexe ondersteuningsbehoefte die met de juiste ondersteuning het diploma heeft behaald. Wat hebben jullie daarvoor geregeld en met wie hebben jullie, de student, eventueel ouders/verzorgers of andere steunfiguren en andere partijen samengewerkt? Het kan ook gaan om (door)ontwikkelen van jullie visie en beleid maar ook om praktische handreikingen en tools voor onderwijsteams, formulieren die jullie gebruiken bij het kennismakingsgesprek en het vastleggen en evalueren van extra ondersteuningsafspraken of voorbeelden van professionalisering.
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025