Communicatieprotocol na (poging tot) zelfdoding van een student
Jaar:
2021
Organisatie:
Trimbos Instituut
Geactualiseerd:
Juli 2021
Als school wil je na een (poging tot) zelfdoding snel kunnen handelen. Er spelen dan veel emoties onder de naasten, studenten en personeel. Verantwoorde communicatie en goede nazorg zijn op zo’n moment belangrijk voor het verwerkingsproces. Maar ook om imitatie-gedrag te voorkomen, het stigma rondom zelfdoding te verminderen en -daar waar nodig- het zoeken van hulp te stimuleren.
In opdracht van ZonMw ontwikkelde het Trimbos-instituut samen met mbo-scholen het Protocol na een (poging tot) zelfdoding student, gebaseerd op de kennis en ervaring uit de eerdere projecten , beschikbare (inter)nationale protocollen en interviews. 113 Zelfmoordpreventie, de MBO Raad, GGD Hart voor Brabant, GGZ Oost Brabant en Stichting School & Veiligheid adviseerden hierbij.
Het protocol bestaat uit twee uitgebreide lijsten van concrete acties na een zelfdoding van een student én na een poging tot zelfdoding van een student. Bij de verschillende acties staan aandachtspunten, instructies en tips. Het protocol is aangevuld met diverse hulpmiddelen om scholen zo goed mogelijk te ondersteunen. Denk aan communicatierichtlijnen, voorbeeldteksten, adviezen over hoe een klassengesprek te voeren en hoe om te gaan met (sociale) media.
In het protocol is ook een lijst met voorbereidende acties te vinden om scholen te ondersteunen in het op maat maken van het protocol voor de school. Bekijk ter inspiratie een ingevuld voorbeeld van het Protocol na (poging tot) zelfdoding van een student.
Meer weten
Lees voor meer informatie het uitgebreide nieuwsbericht op de website van Stichting School en Veiligheid.
Gerelateerde inhoud
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
passendonderwijs © Copyright 2025